Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Σεισμός 8,8 ρίχτερ στη Χιλή

 

 Τους φόβους για τσουνάμι μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Χιλή τα ξημερώματα επιβεβαιώνει το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το τσουνάμι. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ.

 

"Οι παρατηρήσεις για το επίπεδο της θάλασσας δείχνουν ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα τσουνάμι. Μπορεί να είναι καταστροφικό κατά μήκος των ακτών κοντά στο επίκεντρο του σεισμού και θα μπορούσε να απειλήσει πιο απομακρυσμένες ακτές", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Νωρίτερα το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έκανε λόγο για 8,5 ρίχτερ ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 8,3. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε εστακό βάθος 55 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων. Από τον σεισμό προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πρωτεύουσας, Σαντιάγο. 

Επίσης, λίγη ώρα μετά τον σεισμό, το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι ανακοίνωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι - εκτός από τις ακτές της Χιλής και του Περού, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά- και στην Κολομβία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και την Ανταρκτική.

newstime.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...