Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Καλεί σε διάλογο η κυβέρνηση επιμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Άρχισε το πρωί στο Ζάππειο ο Κοινωνικός Διάλογος για την Αγροτική Πολιτική με τη συμμετοχή των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, Οικονομίας Λούκας Κατσέλη και εκπροσώπων των αγροτών....


Οι παραγωγοί της Νίκαιας θα κατέβουν τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα συγκεντρωθούν έξω από το Ζάππειο, όπου θα διεξάγεται ο διάλογος για το Αγροτικό. Προς το παρόν τα πράγματα είναι ήρεμα. Έξω από το Ζάππειο υπάρχουν κλούβες και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Η Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΥΔΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στον διάλογο. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΣΥΔΑΣΕ Αθανάσιου Λίγδα, η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των ξεσηκωμένων αγροτών, εκτιμώντας ότι οι χιλιάδες παραγωγοί έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική και κοινωνική θέση.

Ο κ. Λίγδας χαρακτήρισε το διήμερο διαβούλευσης ως επικοινωνιακή φιέστα που δεν θα δώσει λύσεις, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως βήμα για την ανακοίνωση προειλημμένων αποφάσεων.

"Δεν υπάρχουν χρήματα"

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή συνάντηση των αγροτών που εκπροσωπούν 14 μπλόκα αλλά και του Πανελλήνιου Συντονιστικού (στο οποίο μετέχουν αγρότες από Φθοιώτιδα και Βοιωτία) με την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή.

Την ίδια ώρα που οι αγρότες δήλωναν μετά τη συνέλευσή τους η οποία ακολούθησε τη συνάντηση με την υπουργό, ότι επιστρέφουν στα μπλόκα επ'αόριστον, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή έκανε και πάλι λόγο για αδυναμία ικανοποίησης οικονομικών αιτημάτων.

"Τα οικονομικά αιτήματά, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός μπορεί να είναι κατανοητά, θα τα αντιμετωπίσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσων οικονομικών ενισχύσεων, αλλά υπάρχει η δυνατότητα με τις θεσμικές παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να εξοικονομηθούν πόροι, όπως από το κόστος των εισροών, από τις καλύτερες εμπορικές τιμές και να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα" δήλωσε η κα Μπατζελή μετά τη συνάντηση.  

Η κυβέρνηση μπορεί να διαμηνύει ότι χρήματα δεν υπάρχουν, αλλά και οι αγρότες δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Κλειστός ο Προμαχώνας

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να αυξηθεί ο αριθμός των μπλόκων, να μην ανοιγοκλείνουν οι δρόμοι ούτε ως ένδειξη καλής θέλησης και να κλείσουν οι παρακαμπτήριες οδοί. Οι αγρότες θα συνεδριάσουν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης στο Ζάππειο για να συντονίσουν τη δράση τους.

Την απόφαση να κλείσουν ξανά το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα πήραν χθες το απόγευμα οι αγρότες των Αδέσμευτων αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, οι αγρότες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις νέες δηλώσεις της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή που έγιναν μετά την πολύωρη συνάντηση της με τους αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, από δεκατέσσερα μπλόκα αγροτών της χώρας.

Οι αγρότες στον Προμαχώνα, όπως ανέφεραν, θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν θα επιτρέπουν πλέον τη διέλευση ούτε των ΙΧ αυτοκινήτων, ούτε των φορτηγών με ευπαθή προϊόντα, από και προς των Προμαχώνα.

Από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων, προχώρησαν, στον αποκλεισμό και της σιδηροδρομικής γραμμής, στο ύψος του μεθοριακού σταθμού, με τα τρακτέρ τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, η σιδηροδρομική γραμμή θα μείνει κλειστή για αρκετές ώρες, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των εμπορικών τραίνων από και προς τη Βουλγαρία.

Στα μπλόκα όλη τη νύχτα

Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα.

Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, αλλά και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα είναι ανοιχτός για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων, στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ημέρας.

Ανοιχτός ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας. Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

 Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

Συγκέντρωση τρακτέρ γίνεται στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη. Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας. Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Αποκλεισμένη από τους αγρότες παραμένει η συνοριακή πρόσβαση του Ορμενίου, στο νομό Έβρου. Από την άλλη μεριά, παρατεταγμένα δεξιά και αριστερά του δρόμου παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών στο τελωνείο των Κήπων, χωρίς να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.

Αποκλεισμένοι από τους αγρότες παραμένουν την ώρα αυτή, οι κόμβοι της Νίκαιας, αλλά και των Μικροθηβών, στη Θεσσαλία.











news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...