Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Δημοτικές εκλογές: Ποιοί καλλιτέχνες πολιτεύονται

Πολλοί καλλιτέχνες, περισσότεροι ίσως από κάθε άλλη φορά, κατεβαίνουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, με την ελπίδα να προσφέρουν κάτι καλό στον δήμο τους, στην περιφέρειά τους, στον τόπο καταγωγής τους. 

Ο καλλιτέχνης δεν είναι ξεκομμένος από την κοινωνία. Zει μέσα σε αυτήν, αφουγκράζεται τις ανησυχίες της και τα προβλήματά της και συχνά παίρνει θέση στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα. Αλλωστε, η ίδια η Τέχνη εμπεριέχει πολιτική θέση, με την έννοια ότι πηγάζει από τα βάσανα και τις αναζητήσεις του ανθρώπου. Σήμερα, στην «Espresso της Κυριακής» μιλούν καλλιτέχνες που μπήκαν στη μάχη της κάλπης για να αγωνιστούν από το δικό τους μετερίζι για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης έπεισε τον Νίκο Ψαρρά να κατέβει σε αυτές τις εκλογές… «Ο Κακλαμάνης έχει όραμα γι’ αυτήν την πόλη και με έπεισε ότι θα με εκμεταλλευθεί όχι προεκλογικά, αλλά και μετά τις εκλογές. Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι από τους λίγους πολιτικούς που έχουν ευαισθησία στον πολιτισμό. Κι εμένα με γοητεύει το γεγονός να βλέπω ανθρώπους της πολιτικής να πιστεύουν ότι η μεγάλη μας κληρονομιά μπορεί να είναι η διέξοδος σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ο Μιχάλης Μανιάτης αγωνίζεται για έναν καλύτερο Πειραιά στο πλευρό του Πέτρου Μαντούβαλου: «Αποφάσισα να συμπράξω μαζί του, με την ελπίδα να κάνουμε έστω και λίγο καλό στον Πειραιά σε σχέση με ό,τι είναι τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πειραιά είναι η καθαριότητα. Και δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό σε μία πόλη, όταν η βασική αρχή του πολιτισμού, που είναι η καθαριότητα, δεν υπάρχει καν».

Πολλούς λόγους βρήκε ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβός να αποδεχθεί την πρόταση του Γιάννη Δημαρά. «Επειδή εκτιμώ προσωπικά τον Γιάννη Δημαρά και κυρίως επειδή είναι ανεξάρτητος και διαγραφής από το ΠΑΣΟΚ, ήτανν αρκετοί λόγοι για να τον υποστηρίξω και να δουλέψω στον τομέα μου, εάν εκλεγώ φυσικά».

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο είναι και ο Παύλος Κοντογιαννίδης. «Κατεβαίνω στις δημοτικές εκλογές, γιατί μέσα σε αυτήν τη διεθνή ανυποληψία πρέπει να υπάρξει μια μερίδα κόσμου να δηλώσει ότι "είμαστε εδώ παρόντες και προσέξτε μέχρι εδώ η κοροϊδία". Είμαι στον συνδυασμό "Το Αρμα Πολιτών" του Γιάννη Δημαρά που έχει ως σλόγκαν: "Τέρμα η κοινωνία των πελατών, εμπρός για μια κοινωνία των πολιτών". Είναι μία κραυγή κοινωνικής διαμαρτυρίας. Μέσα σε αυτό το απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, έξω από τα κομματικά καρτέλ και τους αυτόνομους δημοκρατικούς τρόπους».


ΣΤΗ «ΓΕΙΤΟΝΙΑ» ΤΟΥΣ

Ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος μπήκε στον αγώνα με τον συνδυασμό «Πρώτα η Ηλιούπολη», του υποψήφιου δημάρχου Βασίλη Βασιλακόπουλου. «Αποφάσισα να κατέβω» δηλώνει ο ίδιος «γιατί πιστεύω ότι τώρα που η πολιτική περνάει την περίοδο της βαθιάς αφυδάτωσης και είναι στο στάδιο της γήρανσης, γεμάτη ρυτίδες και πανάδες, πρέπει να την ενυδατώσουμε από το φαρμακείο της κοινωνίας, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, όπως συγγνώμη, παρακαλώ και μπράβο»

Ο Μάκης Δελλαπόρτας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αργυρούπολη, στην πόλη που μεγάλωσε. «Ο άνθρωπος που με έπεισε να πω το ναι και να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού Χάρης Πασβαντίδης. Η αγάπη του για τον πολιτισμό με έκανε να μπω στη διαδικασία να οραματιστώ πράγματα για την πόλη μου, ούτως ώστε η προσφορά μου σε θέματα πολιτισμού, που εγώ τουλάχιστον κατέχω ιδιαίτερα, να είναι ο κύριος στόχος μου».

Στη μάχη και η ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου. «Κατεβαίνω με τον συνδυασμό "Πόλη Φως" για το Δήμο Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης, με υποψήφια δήμαρχο την κ. Αγγελική Συνοδινού. Με έπεισε με την προσωπικότητά της. Η κ. Συνοδινού έχει καριέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σαν κάτοικος Κηφισιάς πάρα πολλά χρόνια βιώνω την πραγματικότητα. Κι επειδή βαρέθηκα να γκρινιάζω, γιατί αυτό το θεωρώ μιζέρια, είπα να ανακατευθώ και τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω. Να δουλέψω για έναν δήμο φιλικό για τα παιδιά και για την τρίτη ηλικία. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Αυτό που φαίνεται. Η αλήθεια, η καθημερινή ζωή. Ενα καλό πάρκο -χωρίς σύριγγες πάρκο- και να ζούμε σε ένα κατοικήσιμο και βιώσιμο τόπο».

Ο ομότεχνος της Βάσιας, ο Μάνος Παπαγιάννης, θα δώσει το «παρών» στον δήμο Πετρούπολης: «Δεν είναι η πρώτη φορά που μου γίνεται πρόταση να συμμετάσχω σε δημοτικές ή άλλες εκλογές. Είναι όμως η πρώτη φορά που μου έγινε μία τόσο σοβαρή πρόταση.
Και εννοώ την πρόταση του νυν δημάρχου Πετρούπολης Στέφανου Βλάχου, που με αντιμετώπισε όχι ως διακοσμητικό στοιχείο για να του φέρω σταυρούς. Αλλά στο τι μπορώ να προσφέρω μετά την ενδεχόμενη εκλογή μου. Δεν αισθάνομαι πολιτικός, ούτε στοχεύω να γίνω πολιτικός. Νομίζω ότι οφείλουμε όλοι μας να είμαστε πολιτικοποιημένοι, άσχετα αν είμαστε ή όχι υποψήφιοι. Για μένα η ψήφος μετράει».


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ

Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στα πατρώα εδάφη για να δώσει τη δική του μάχη: «Στη Λακωνία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια οργανώνουμε μια μεγάλη γιορτή προϊόντων της λακωνικής γης, που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα Είναι και το κτήμα μου εδώ. Από τον νυν νομάρχη Κώστα Φουρκά μου έγινε μια πρόταση να ασχοληθώ με τα πολιτιστικά της Σπάρτης κάνοντας το τετράπτυχο: πολιτισμός - τουρισμός - προώθηση προϊόντων και περιβάλλον. Να δημιουργήσουμε δηλαδή έναν οργανισμό για να προωθήσουμε τις αρετές της Σπάρτης».

Ο Απόστολος Γκλέτσος με τους συνοδοιπόρους του διεκδικούν τον διευρυμένο δήμο Στυλίδας. Ο ίδιος έχει να πει: «Πιστεύω ότι μπορώ να δώσω κάποια πράγματα, να βοηθήσω τον τόπο μου. Υπάρχει μια μεγάλη παρέα που βρισκόμαστε σε αυτήν τη φάση και γι’ αυτό αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τον δήμο. Είναι η "Ενωτική Δημοτική Κίνηση". Μια καλή συγκυρία».

Στον δήμο Σαρωνικού με τον νυν δήμαρχο Καλυβίων Πέτρο Φιλίππου είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο Πάνος Σκουρολιάκος: «Δεν γεννήθηκα, ούτε μεγάλωσα εκεί, αλλά επειδή αποφάσισα να κάνω αυτόν τον δήμο καινούργια μου πατρίδα, είπα να μη μένω θεατής και παρατηρητής, αλλά να συμβάλλω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, για την καθημερινότητα στον νέο δήμο Σαρωνικού. Και βέβαια στο σπουδαίο κεφάλαιο του πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής, που έχουμε ανάγκη αυτές τις δύσκολες οικονομικά στιγμές που περνάει η πατρίδα μας. Η πρόταση του Πέτρου Φιλίππου για ένα Φεστιβάλ Σαρωνικού αξιώσεων με εμπνέει και νομίζω ότι μαζί με όλους τους άλλους μπορώ να προσφέρω».

Σαν απλός πολίτης κατεβαίνει επίσης στον δήμο Σαρωνικού ο Βασίλης Καϊλας με τον συνδυασμό του πολιτικού μηχανικού Νίκου Βολάκου, που δεν στηρίζεται από κάποιο κόμμα. «Μπορεί να μην γεννήθηκα στο Λαγονήσι, αλλά επέλεξα να ζήσω εδώ και θέλω να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι για να δω αυτόν τον τόπο να αναπτύσσεται και να προοδεύει».


ΓΑΛΑΝΟΣ, ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ, ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ, ΦΙΝΟΥ...

Δεν είναι οι μόνοι. Πάρα πολλούς καλλιτέχνες βλέπουμε στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών και των κομμάτων. Ανέκαθεν τα ονόματά τους ήταν απαραίτητα, γιατί λειτουργούσαν ως κράχτες για τους επαγγελματίες πολιτικούς. Γι’ αυτό και πολλοί δεν είχαν αποδεχθεί τις προτάσεις που τους έγιναν στο παρελθόν. Τώρα, από τα λεγόμενά τους φαίνεται ότι έχει κάτι αλλάξει στο τοπίο των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Γι’ αυτό και ο λόγος είναι πιο δυναμικός, ενώ τα οράματα απαιτούν να πραγματοποιηθούν όχι ψηφιακά, αλλά στην πράξη. Ανάμεσα στους υποψήφιους καλλιτέχνες είναι η Γωγώ Μπρέμπου, που κατεβαίνει με τον συνδυασμό «Συμπολιτεία Χιολαργού - Παπάγου», και οι Νίκος Γαλανός, Μαρία Τζομπανάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Μεγακλής Βιντιάδης, Διονύσης Μακρής, Ελένη Ροδά, Πόπη Αστεριάδη, Μαρία Σόκαλη, Καίτη Φίνου κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...