Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Στο 23% ο ΦΠΑ από 1η Ιουλίου

Νέες αυξήσεις σε ρεύμα, τηλέφωνο, νερό και κινητή τηλεφωνία περιμένουν τους καταναλωτές, από την 1η Ιουλίου, μετά τη δεύτερη μέσα σε 3,5 μήνες αύξηση του ΦΠΑ. Οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν αναδρομικά με τους νέους αυξημένους κατά 10% συντελεστές του ΦΠΑ, ενώ αρκετές επιχειρήσεις δηλώνουν διατεθειμένες να απορροφήσουν ολόκληρη ή ένα μέρος της νέας αύξησης του φόρου.

Όλοι οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν από την 1η Ιουλίου και μετά θα επιβαρυνθούν με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ. Έτσι, οι καταναλωτές, θα πληρώσουν περισσότερο φόρο για τις υπηρεσίες που έλαβαν από ΔΕΚΟ, εταιρίες κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, συνδρομητική τηλεόραση πριν εφαρμοστεί η δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ.

Σχετική εγκύκλιο, στην οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου, απέστειλε προς όλες τις ΔΟΥ το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο από 1η Ιουλίου 2010 θα ισχύουν τα ακόλουθα:
- Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 21% αυξάνεται σε 23%
- Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες 10% αυξάνεται σε 11% και ο συντελεστής 5% αυξάνεται σε 5.5%

Αντίστοιχα οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και είναι σήμερα 15%, 7% και 4% διαμορφώνονται σε 16%, 8% και 4%.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται μετά την 1/7/2010 ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...