Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σας

Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σας Πόσες φορές δεν έχετε προσπαθήσει να χάσετε κιλά και, ενώ ακολουθείτε κατά γράμμα τη δίαιτα σας, διαπιστώνετε ότι η ζυγαριά κολλάει στα ίδια κιλά; Αμέσως σκέφτεστε ότι ο μεταβολισμός σας δεν λειτουργεί και γι' αυτό δεν χάνετε βάρος. Πόσο αλήθεια είναι όμως κάτι τέτοιο; Πράγματι ο οργανισμός σας δεν ανταποκρίνεται ή μήπως εμπίπτετε σε διατροφικά σφάλματα; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Γι' αυτό και ο κύριος στόχος σας αυτό τον πρώτο μήνα πρέπει να είναι να μάθετε πως να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας, χωρίς φυσικά να ξεχνάτε ότι πάντα το αποτέλεσμα κρίνεται από το πόσο πιστά τηρείτε το διαιτολόγιο σας.


Η λύση στα αντιοξειδωτικά
Το μυστικό για να καταφέρετε να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας βρίσκεται στην επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου διατροφικού προγράμματος. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν έτσι ώστε να δεσμεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες (υψηλής δραστικότητας μόρια οξυγόνου και ρίζες που μπορούν να τροποποιήσουν ζωτικά βιολογικά μόρια όπως τα λίπη, οι πρωτεΐνες και το DNA), μετατρέποντάς τες σε μη τοξικές, άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τέτοιες ουσίες είναι οι βιταμίνες A, C και Ε, τα φλαβονοειδή, το σελήνιο, οι κατεχίνες, το β-καροτένιο ο ψευδάργυρος και τα διάφορα είδη λυκοπενίων, οι ανθοκυανίνες, το συνένζυμο Q10, η ρεοβερατρόλη, η ολευρωπαΐνη και το ελλαγικό οξύ, οι οποίες υπάρχουν σε διάφορες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πως μας βοηθάνε;
Η διερεύνηση των αντιοξειδωτικών σε σχέση με την απώλεια βάρους ξεκίνησε όταν παρατηρήθηκε ότι τα άτομα που καταναλώνουν άφθονα αντιοξειδωτικά τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος. Έτσι, ύστερα από έρευνες, φάνηκε ότι τα αντιοξειδωτικα όντως παρεμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα. Πώς το καταφέρνουν αυτό; Όπως φαίνεται, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας, της ικανότητας δηλαδή της ινσουλίνης να διενεργεί αποτελεσματικά το μεταβολισμό των υδατανθράκων, και ιδιαίτερα της γλυκόζης.
Επιπλέον φαίνεται ότι η πρόσληψη τους συμβάλλει στην παρεμπόδιση της λιπογένεσης και στη ρύθμιση των ενζύμων και των ορμονών που εμπλέκονται στη σύνθεση και το μεταβολισμό των λιπιδίων. Παράλληλα όμως τα αντιοξειδωτικα παίζουν ρόλο και στη μείωση του οξειδωτικού στρες (διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ ελευθέρων ριζών και των αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού) των παχύσαρκων ατόμων αλλά και στον περιορισμό της φλεγμονής, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στους παχύσαρκους.

Και για αποτοξίνωση
Εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη τους όσον αφορά στην απώλεια βάρους, η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών, για παράδειγμα μέσω της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού, φρούτων όπως το ρόδι, τα μούρα κ.α., ευνοεί ιδιαίτερα και την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών μέσω των φυσικών μεθόδων που διαθέτει ο οργανισμός: ούρα, κόπρανα, ιδρώτας κ. λπ. Η αποτελεσματικότερη αποβολή των τοξικών ουσιών διευκολύνει το μεταβολισμό και ενεργοποιεί την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους. Με τον τρόπο αυτό το σώμα επανακτά τη βιολογική του ισορροπία του και το πλεονάζον βάρος μειώνεται σταδιακά.

Τι είναι ο δείκτης ORAC
Ο δείκτης ORAC αποτελεί το αντιοξειδωτικό -νόμισμα- του οργανισμού μας. Με λίγα λόγια, είναι η μονάδα μέτρησης των αντιοξειδωτικών που έχουμε ανάγκη και που προσλαμβάνουμε, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας (θερμίδων) που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα. Όπως δηλαδή μετράμε τις θερμίδες των τροφίμων σε Kcal και Kjoule, έτσι μετράμε και τα αντιοξειδωτικά σε ORAC. Αυτό σημαίνει σε... ελεύθερη μετάφραση ότι ο δείκτης ORAC αποτελεί τη «θερμίδα» των αντιοξειδωτικών. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι oτι όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης ORAC ενός τροφίμου τόσο πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικό είναι και αυτό.
Με μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά το σώμα επανακτά τη βιολογική του ισορροπία και το περιττό βάρος μειώνεται σταδιακά, γεγονός που αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη και υγιεινή διαδικασία απώλειας βάρους.

Τα δύο βήματα της επιτυχίας
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε για να πετύχετε την ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας είναι η καθημερινή πρόσληψη θερμίδων. Γι' αυτό έχετε υπόψη ότι το διατροφολόγιό σας θα πρέπει να περιέχει σχετικά περιορισμένες θερμίδες, δηλαδή περίπου 1.300-1.500.
Δεύτερη αλλά καθόλου αμελητέα στην προσοχή σας πρέπει να έρχεται η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του διατροφολογίου σας σε μονάδες ORAC βάσει των αναγκών σας. Η μέση σύσταση για τον γενικό πληθυσμό είναι 3-000-5.000 μονάδες. Αυτό σημαίνει πως, βάσει των προσωπικών σας απαιτήσεων, πρέπει να προσλαμβάνετε τις απαραίτητες μονάδες ORAC από τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας. Κατά περίπτωση το διατροφολόγιό σας μπορεί να περιέχει 4.000-7.000 μονάδες ORAC. Έτσι επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων και του μεταβολισμού σας.

Πηγή: myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: