Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Έρευνες για χρυσό στις Σέρρες

Στη δέσμευση δέκα στρεμμάτων στα Μαύρα Λιθάρια του νομού Σερρών, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πολύτιμα μεταλλεύματα στο υπέδαφος έδειξαν οι δειγματοληψίες. Η περιοχή έλκυε και στο παρελθόν του χρυσοθήρες.

Ερευνητέα χαρακτηρίστηκε η περιοχή Μαύρα Λιθάρια από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για περιοχή, που βρίσκεται κοντά στο Άγκιστρο, της επαρχίας Σιντικής του νομού Σερρών και στην οποία ανιχνεύθηκαν πολλά και σημαντικά μεταλλεύματα, μεταξύ των οποίων και χρυσός.
Με απόφαση του υπουργείου, δεσμεύτηκαν εκεί δέκα στρέμματα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες για τυχόν ανεύρεση αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων χρυσού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Ιωάννης Μανιάτης, στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν, ήδη, γίνει δειγματοληψίες του εδάφους, από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).
"Η ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στο Άγκιστρο είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια, αφού τα μεταλλεία χρυσού που υπήρχαν στην περιοχή, μαζί με τα αντίστοιχα του Παγγαίου Καβάλας χρηματοδότησαν την ελληνική εκστρατεία κατά των Περσών υπό τον Μέγα Αλέξανδρο το 334 π.Χ.", δήλωσε ο δήμαρχος Σιντικής, Απόστολος Καρύδας.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως το σημείο αυτό, που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές κλιμάκια του ΙΓΜΕ αλλά και πανεπιστήμια, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού - σε οξειδωμένα μεταλλεύματα - στον ορεινό όγκο, τόσο του Αγκίστρου, όσο και των εκείνων της Βροντούς και του Μενοικίου όρους.
Γεγονός πάντως είναι πως η περιοχή ελκύει κατά καιρούς επίδοξους χρυσοθήρες που αναζητούν κρυμμένους θησαυρούς, από την εποχή των Μακεδόνων βασιλέων, της τουρκοκρατίας αλλά και τη μεταπολεμική εποχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: