Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Συγκίνηση στο μνημόσυνο

Πραγματοποιήθηκε στο "Γ. Καραϊσκάκης" το μνημόσυνο της Θύρας 7 στην μνήμη των 21 φιλάθλων του Ολυμπιακού που έχασαν την ζωή τους στις 8 Φεβρουαρίου του 1981 μετά την λήξη του ντέρμπι με την ΑΕΚ (6-0).

Την Τρίτη συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από το "μαύρο" απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου 1981, τότε που γράφτηκε η πιο μελανή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, όταν 21 παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή στα σκαλιά της θύρας 7.

Λίγο μετά τις 12:30 ξεκίνησε η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της θύρας 7, που είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα και που ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί πλήρως οι ευθύνες γι' αυτή την τραγωδία.

"Αθάνατοι", βροντοφώναξαν με ένα στόμα γονείς, αδέλφια, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί των θυμάτων, επώνυμοι και ανώνυμοι φίλοι του Ολυμπιακού, οι οποίοι παρέστησαν στο ετήσιο μνημόσυνο, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να θυμούνται και τους μικρότερους να μαθαίνουν, βλέποντας εικόνες και κείμενα στην ξεχωριστή γωνιά που υπάρχει στο μουσείο των "ερυθρολεύκων", στο Καραϊσκάκης.

Από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας κατέφθασαν φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα υπήρχαν πανό από Έδεσσα, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη και Ναύπακτο. Ξεχώρισε εκείνο της Νίκαιας στο οποίο αναγράφεται το "Θρύλε θυμήσου 8/2/1981".

Την αποθέωση γνώρισε από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο πρόεδρος Ευάγγελος Μαρινάκης, ο οποίος έφτασε στο "Γ. Καραϊσκάκης" συνοδεία του Σωκράτη Κομινάκη και άλλα μέλη της διοίκησης. Μαζί τους ήταν και σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα με επικεφαλή τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Μεταξύ άλλων το "παρών" έδωσε ο πρώην αρχηγός της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Θοδωρής Χατζηθεοδώρου και αρκετοί βετεράνοι του Ολυμπιακού. Μόνο τρεις παίκτες παρέστησαν στο μνημόσυνο οι Γλυνιαδάκης, Πελεκάνος και Γκόρντον, οι οποίοι εκπροσωπούν την ομάδα μπάσκετ, καθώς οι υπόλοιποι λόγω του αγώνα με τον Πανιώνιο δεν μπόρεσαν να παραστούν.

Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναξε "παρών" σε κάθε όνομα θύματος που ακούστηκε και εν συνεχεία ακολούθησαν ομιλίες των παρευρισκόμενων. Συγκινητική ήταν η ομιλία μίας μητέρας ενός θύματος, η οποία τόνισε τα εξής: "Oι νέοι ποδοσφαιριστές πρέπει να μάθουν τι σημαίνει Ολυμπιακός και να ματώνουν γι' αυτή την φανέλα".

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Λόλα Νταϊφά, η οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Ευάγγελο Μαρινάκη και τον πατέρα του Μιλτιάδη, τονίζοντας πως ο πατέρας του σημερινού προέδρου του Ολυμπιακού τότε ήταν γενικός αρχηγός και είχε βοηθήσει τα μέγιστα τον Θρύλο. 

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος έβγαλε με την σειρά του λόγο, ενώ νωρίτερα ο κόσμος είχε αποθεώσει τον Κέβιν Μιραλάς. Πλήθος κόσμου, πολιτικών και παραγόντων του αθλητισμού, κατέθεσαν στεφάνια στο ειδικό μνημείο που έχει στηθεί έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκης, με την ιαχή "αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε" να "σκεπάζει" κάθε τόσο τον ουρανό του Φαλήρου.

Τα θύματα της τραγωδίας:

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...