Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Δυσκοιλιότητα; Αντιμετωπίστε την

 

 Προκαλεί άγχος και δυσφορία την περίοδο ακριβώς που προσπαθούμε να χαλαρώσουμε. Η «δυσκοιλιότητα των διακοπών» όμως είναι συνήθως περαστική.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα αρκετά συχνό και, αν μη τι άλλο, «εκνευριστικό», όχι όμως και σοβαρό, αφού δεν οφείλεται σε κάποιο οργανικό αίτιο αλλά στην αλλαγή του περιβάλλοντος, που μπορεί να τροποποιήσει τις συνήθειες του εντέρου μας (ακόμα και αν αυτές είναι σταθεροποιημένες), κυρίως τις πρώτες ημέρες.

 
Πώς προκαλείται
Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών οφείλεται ουσιαστικά στον «αποσυντονισμό» του εντέρου. Το έντερο έχει ένα βιολογικό ρολόι, δηλαδή έχει συνηθίσει σε συγκεκριμένα ωράρια, καθώς και σε κάποια λίγο-πολύ συγκεκριμένη διατροφή, με βάση τα οποία ρυθμίζει την κινητικότητά του. Όταν λοιπόν αλλάξουν κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες (π.χ. η ώρα του φαγητού), ο μηχανισμός του εντέρου μπορεί να αποσυντονιστεί.
 
Πόσο διαρκεί
Όταν το άτομο δεν έχει προϋπάρχουσα τάση για δυσκοιλιότητα, συνήθως το έντερο επανέρχεται ύστερα από μία-δύο μέρες. Σε άτομα τα οποία ούτως ή άλλως έχουν διαταραχές στις κενώσεις, το πρόβλημα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα (συνήθως 4-5 ημέρες).
 
Τι μπορείτε να κάνετε
Οι ειδικοί συνιστούν αναμονή 2-3 ημερών μέχρι το έντερο να ξαναβρεί το ρυθμό του. Συνιστάται επίσης η κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως φρούτα και λαχανικά, καθώς και η κατανάλωση αρκετής ποσότητας υγρών, αφού έτσι ενυδατώνεται ο οργανισμός, μαλακώνουν τα κόπρανα και προκαλείται κένωση.
 
Αν έχετε τάση για δυσκοιλιότητα
• Προσπαθήστε να ρυθμίσετε τις κενώσεις σας πηγαίνοντας στην τουαλέτα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
• Καθίστε στην τουαλέτα μέχρι περίπου 3 λεπτά. Αν το αντανακλαστικό του εντέρου ενεργοποιηθεί και ξεκινήσει η κένωση, καλώς. Αν όχι, μην μένετε με τις ώρες πιέζοντας τον εαυτό σας.
• Είναι σημαντικό, όταν έχετε το αίσθημα της κένωσης, να πηγαίνετε αμέσως στην τουαλέτα και να μην το αναστέλλετε, εκτός βέβαια αν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
• Σε περίπτωση που περάσουν πάνω από δύο-τρία 24ωρα και δεν υπάρχει κένωση, μπορείτε να αναζητήσετε φαρμακευτική υποβοήθηση.

olagiatingunaika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...