Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Συγκατοίκηση, η λύση για τους 30άρηδες

Στην Ευρώπη εκατομμύρια νέοι και νέες μοιράζονται πλέον την ίδια στέγη για οικονομία και στοιχειώδη ανεξαρτησία.

ΛΟΝΔΙΝΟ Oλο και πιο πολλοί τριαντάρηδες στην Ευρώπη επιλέγουν να μείνουν κάτω από την ίδια στέγη μαζί με κάποιον συνομήλικό τους και να γίνουν συγκάτοικοι, όχι στην... τρέλα αλλά στο μοίρασμα των εξόδων και των υποχρεώσεων για τη λειτουργία του σπιτιού. Οι άνδρες και οι γυναίκες που επιλέγουν ως λύση τη συγκατοίκηση πληθαίνουν κυρίως στη Βρετανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στις σκανδιναβικές χώρες.
 Πολλοί κοινωνιολόγοι θεωρούν ότι δύο λόγοι ωθούν τους τριαντάρηδες σε αυτήν την απόφαση: αφενός η οικονομική κρίση, αφετέρου η διάθεσή τους να ανεξαρτητοποιη- θούν, επιτέλους, από την πατρική εστία- έστω και μερικώς.

Προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθούν και ειδικές ιστοσελίδες, όπως η βρετανική easyroommate. co.uk, η γαλλική colocation. fr και η ιταλική easystanza.it, όπου ένας νέος μπορεί να βρει, γρήγορα και εύκολα, συγκάτοικο σε όποια πόλη της αρεσκείας του επιθυμεί.

Σύμφωνα με την easyroommate. co.uk., πάνω από 2,7 εκατ. νέοι άνω των 30 ετών στην Βρετανία μοιράζονται το ενοίκιο της κατοικίας τους με κάποιον άλλον. Είναι ένας αριθμός ιδιαιτέρως υψηλός, ο οποίος όμως δικαιολογείται, λόγω διαφορετικού νομισματικού καθεστώτος (στερλίνα) και του υψηλού κόστους ζωής.

«Το νοίκι για τους βρετανούς τριαντάρηδες είναι απείρως υψηλότερο σε σχέση με την Ιταλία ή την Ισπανία» ισχυρίζεται ο ιδρυτής και διευθυντής της ιστοσελίδας Τζόναθαν Μουρ, προσθέτοντας πως «πολλοί παράγοντες αυξάνουν κατακόρυφα τα ενοίκια των αγγλικών σπιτιών και ένας από αυτούς είναι και η στερλίνα».

Η βρετανική ιστοσελίδα έβαλε στο «μικροσκόπιο» της 55 ευρωπαϊκές πόλεις, ερευνώντας το κόστος των ενοικίων των σπιτιών τους. Στη λίστα των πιο ακριβών πόλεων φιγουράρουν, δίπλα στο Μιλάνο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Ρώμη, πόλεις όπως η Νίκαια της Γαλλίας καθώς και το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ της Βρετανίας.

Αντιθέτως, μεταξύ των πόλεων με τα φθηνότερα ενοίκια σπιτιών στην Ευρώπη συγκαταλέγονται τρεις ισπανικές πόλεις (Σεβίλλη, Βαλένθια και Σαραγόσα) καθώς και δύο αγγλικές, το Γιορκ και το Σουόνσι.

«Το δέχονται οι κοπέλες και οι φίλοι μας»
O Στέφανο είναι γραφίστας και ζει στη Ρώμη. Στα 43 του χρόνια είναι «βετεράνος» της συγκατοίκησης, ένας από τους πρωτοπόρους της νέας τάσης. «Εδώ και 12 χρόνια νοικιάζω έναν μικρό χώρο στο σπίτι μου σε όποιον θέλει να μοιραστεί μαζί μου τα έξοδα συντήρησης» εξομολογείται στην εφημερίδα «Ρεπούμπλικα».

Από το σχετικά μεγάλο διαμέρισμά του έχουν περάσει, από το 1998, επτά διαφορετικοί συγκάτοικοι. «Εκεί όπου είχα ένα τεράστιο σαλόνι, μια μεγάλη κουζίνα και δύο τουαλέτες αποκλειστικά για μένα, έπρεπε, για οικονομικούς λόγους, να μάθω να τα μοιράζομαι με κάποιον άλλον. Και μάλιστα δεν συνυπάρχω μόνο εγώ με τον εκάστοτε συγκάτοικό μουαλλά και οι κοπέλες και οι φίλοι μαςπου έχουν αποδεχθεί αυτό το καθεστώς» αναφέρει. Υπάρχουν τριβές; «Συχνά. Δεν είναι και το πλέον εύκολο πράγμα του κόσμου, αλλά υπάρχει κατανόηση. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες».

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...