Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια νέα τάξη celebrities από φέτος, οι τηλεμάγειρες. Αναμφισβήτητα σε αυτήν την νέα κατηγορία ξεχωρίζει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο γεμάτος tattoo μάγειρας έχει κλέψει την παράσταση και κερδίζει «πόντους» σε κάθε επεισόδιο.
Σε πρόσφατη συνέντευξη στην «Lifo» ο γνωστός chef μίλησε για την αγάπη του στη μαγειρική και το βαθμό στον οποίο η δουλειά τον βοήθησε να ξεπεράσει τις αποτυχημένες σχέσεις του και τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Ο γνωστός chef γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America. Μεγάλωσε στα νότια προάστια, ζει στο Κολωνάκι και έχει ταξιδέψει στη Σαμόα, τις Παρθένους Νήσους και το Ντακάρ.
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος εξομολογείται πως στη δουλειά του ήταν πάντα πολύ τυχερός κάτι που δεν συμβαίνει στην προσωπική του ζωή και τις σχέσεις του. «Στη ζωή μου ήμουν πολλές φορές τυχερός και πολλές άτυχος. Πάντα ήμουν τυχερός στο θέμα της δουλειάς, αλλά άτυχος στα υπόλοιπα. Άπειρες αποτυχημένες σχέσεις, άπειροι αποτυχημένοι γάμοι, εθισμοί φοβεροί σε αλκοόλ και ναρκωτικά. Το μόνο που πήγαινε καλά ήταν πάντα η δουλειά μου και αυτή ήταν που με έφερνε στα ίσια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο ίδιος μιλά για τα πρώτα του βήματα, αλλά και τις πολλές μετακινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής. «Μεγάλωσα σε διάφορα σπίτια στην Αργυρούπολη, την Ηλιούπολη, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα. Ήταν η εποχή που ανθούσε το πανκ. Η μάνα μου ασχολούνταν με τις δουλειές του σπιτιού και ο πατέρας μου ήταν ηλεκτρολόγος. Ήμασταν μια τυπική μικροαστική οικογένεια. Από εκείνη την εποχή θυμάμαι τις αλάνες που παίζαμε όλα τα παιδιά της γειτονιάς και το λεωφορείο 160 που παίρναμε για να κατεβούμε στα Εξάρχεια. Πολλές φορές, μάλιστα, χάναμε το τελευταίο λεωφορείο και γυρνούσαμε πίσω με τα πόδια ή με οτοστόπ», σημειώνει.
Το 1989 πήρε τη μεγάλη απόφαση και έφυγε από την Ελλάδα. Η μητέρα του ήταν μετανάστρια στην Αμερική και είχε και αμερικανική υπηκοότητα όπως και εκείνος. Είχε έναν ξάδελφο στο Λος Άντζελες και έτσι αποφάσισε να πάει εκεί για να σπουδάσει Οικονομικά. Την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στο Λος Άντζελες ήταν σαν να προσγειώθηκε σε άλλο πλανήτη και κοιτούσε με δέος τους αυτοκινητόδρομους, τα τεράστια αυτοκίνητα και τον ωκεανό με τα τεράστια κύματα.
Το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Ο ίδιος αναφέρει πως πάντα υπήρχε μέσα του το μικρόβιο της μαγειρικής. «Τη δεκαετία του '80 όλοι στην Ελλάδα μεγαλώσαμε με τις μανάδες μας να μαγειρεύουν όλη μέρα. Απλά, τότε δεν υπήρχε περίπτωση να πεις στους γονείς σου ότι θέλεις να γίνεις μάγειρας. Όλοι ήθελαν να γίνουν γιατροί και δικηγόροι, άντε, και στην ξεφτίλα οικονομολόγοι. Στην Αμερική, όμως, είχε μεγάλη άνθηση το επάγγελμα του μάγειρα και είχαν αρχίσει να ξεπηδούν πολλά ταλέντα», σημειώνει.
Αγαπημένο του εστιατόριο ήταν το French Laundry, λίγο έξω από το Λος Άντζελες στη Napa Valley, όπου μαγείρευε ο περίφημος Thomas Keller. Ο Δημήτρης δούλεψε εκεί για 2 χρόνια. «Πήγα μια μέρα και τον βρήκα και του είπα με τσαμπουκά ότι θέλω να δουλέψω μαζί του. Στην Αμερική, αν δεν έχεις τσαμπουκά, δεν κάνεις τίποτα. Τους πρώτους 6 μήνες δούλεψα τσάμπα και ύστερα άρχισα να πληρώνομαι. Μετά την έκανα γιατί δεν τον άντεχα άλλο», σημειώνει.
Στη συνέχεια έπιασε δουλειά στα ξενοδοχεία της Sheraton και ήταν στην ομάδα ενός σεφ, ο οποίος σε κάποια φάση έγινε corporate executive chef για 100 ξενοδοχεία της αλυσίδας σε όλο τον κόσμο. Με αποτέλεσμα, όπου άνοιγε ξενοδοχείο, να παίρνει την ομάδα του και να πηγαίνει για το στήσιμο της κουζίνας. «Έτσι κατάφερα να ταξιδέψω πάρα πολύ σε όλο τον κόσμο. Είχαμε βάση το Λος Άντζελες και ταξιδεύαμε από Χονγκ Κονγκ μέχρι Σαμόα, στις Παρθένους Νήσους, στο Ντακάρ, παντού. Ήταν φοβερή εμπειρία», αναφέρει.
Στα 31 του αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, όταν η τότε κοπέλα του έμεινε έγκυος. Αρχικά ξεκίνησε να δουλεύει στη Νυχτερίδα, ένα ιστορικό εστιατόριο των Χανιών και τέσσερα χρόνια μετά μεταπήδησε στον Μύλο του Κερατά.
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet. Πέρασε από τα καλύτερα εστιατόρια της Κρήτης και σήμερα είναι chef σε γνωστό εστιατόριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου