Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Εντοπίστηκαν τα σημεία όπου “κρύβεται” ο καρκίνος

Μια σημαντική είδηση για τη μάχη κατά του καρκίνου προήλθε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα σημεία όπου “κρύβονται” τα καρκινικά κύτταρα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Κατά τη διάρκεια μελέτης σε ποντίκια με λέμφωμα, οι βιολόγοι του MIΤ ανακάλυψαν ότι ένας μικρός αριθμός καρκινικών κυττάρων “γλιτώνει” από τη χημειοθεραπεία, με το να κρύβονται στον θύμο αδένα, έναν όργανο όπου εκκολάπτονται τα ανοσοποιητικά κύτταρα.

Μέσα στον θύμο αδένα, τα καρκινικά κύτταρα μπολιάζονται με αυξητικούς παράγοντες που τα προστατεύουν από τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής για τη θεραπεία του.

“Πολύ πιθανόν αυτά τα κύτταρα να είναι η πηγή του υποτροπιασμού των όγκων” υποστήριξε ο Μάικλ Χέμανν, βοηθός καθηγητή Βιολογίας στο MIT.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν άμεσα τεστ σε ποντίκια με φάρμακα που παρεισφρέουν σε έναν από αυτούς τους προστατευτικούς παράγοντες.

Τα φάρμακα αυτά είχαν αρχικά παραχθεί για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας  και τώρα βρίσκονται σε δοκιμές γι' αυτό το σκοπό. Όμως, σε συνδυασμό με την κλασική χημειοθεραπεία, θα μπορέσουν να γίνουν αποτελεσματικά κατά των υπολειμματικών καρκινικών κυττάρων και να αποτρέψουν τον υποτροπιασμό του καρκίνου.

Πώς έγινε ακριβώς η ανακάλυψη

Σύμφωνα με τους βιολόγους, προσπάθησαν να γιατρέψουν ποντίκια με λέμφωμα με δοξορουβικίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ανακάλυψαν λοιπόν πως κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα κύτταρα που διέρχονται από τα αιμοφόρα αγγεία εκπέμπουν κυτταροκίνες, μικρές πρωτεϊνες δηλαδή που επηρεάζουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού και την ανάπτυξη των κυττάρων.

Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν πως η καταστροφή του DNA που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία, κάνει αυτά τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων να ξεκινήσουν μια έντονη αντίδραση, που φυσιολογικά έχει ως σκοπό να προστατέψει τα προγονικά κύτταρα.

Αυτή η αντίδραση συμπεριλαμβάνει την εκπομπή αυτών των κυτταροκίνων  που προάγουν την επιβίωση των κυττάρων.
“Μέσα σε αυτή την στρεσογόνα κατάσταση, ο οργανισμός προσπαθεί να προστατέψει τα “σημαντικά” κύτταρα, όπως τα προγονικά” , λέει ο Χέμανν.

“Έτσι τα καρκινικά κύτταρα εκμεταλλεύονται και παρεισφρέουν στις “ασφαλείς” περιοχές”, προσθέτει.

Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα που καταφέρνει να εντοπίσει το σήμα στο μικροπεριβάλλον του καρκίνου, ενώ επόμενος στόχος της ομάδας είναι να διαπιστώσει εάν ευθύνεται και για τις μεταστάσεις.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...