Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Διαμάχη για το όριο απουσιών

Καταλήψεις και αποχή από τα μαθήματα έχει προκαλέσει η περικοπή των έξτρα απουσιών, που προβλέπονταν πέρσι, λόγω της έξαρσης του ιού H1N1. Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας διευκρινίζει ότι θα ισχύει ό,τι και τις προηγούμενες χρονιές. Πρόσφατα η Άννα Διαμαντοπούλου είχε στηλιτεύσει το φαινόμενο των απουσιών και τα πλαστά δικαιολογητικά με την ανοχή δασκάλων και γονέων.

Την πρόθεση να μην προχωρήσει σε αλλαγές του ορίου απουσιών για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ταυτόχρονα να μην μειώσει τις επιτρεπόμενες ημέρες απουσίας, προανήγγειλε το υπουργείο Παιδείας, μετά τις πρόσφατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε πολλά σχολεία της χώρας. Η εγκύκλιος ορίζει ό,τι ίσχυε μέχρι πρόπερσι, δηλαδή το όριο των απουσιών φτάνει τις 64 δικαιολογημένες και 50 αδικαιολόγητες.
Το περασμένο καλοκαίρι η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα βάλει μαχαίρι στις απουσίες των μαθητών, γεγονός που πυροδότησε κλίμα πολέμου σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ήδη πραγματοποιούνται καταλήψεις σε 13 γυμνάσια και λύκεια. Σε αποχή από τα μαθήματα οδηγήθηκαν σήμερα και μαθητές από τέσσερα ακόμα σχολεία του νομού, αντιδρώντας σε ενδεχόμενη μείωση του ορίου απουσιών.
Οι μαθητές αντιδρούν στην περικοπή των έξτρα απουσιών που δόθηκαν για τον ιό της νέας γρίπης.
"Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία πρόθεση αλλαγής του ορίου απουσιών για τους μαθητές", σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ η σχετική εγκύκλιος έχει ήδη υπογραφεί και αποστέλλεται σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνεται, δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για έκτακτη προσαύξηση του 30% που ίσχυσε ειδικά και μόνο για τη περσινή σχολική χρονιά, εξαιτίας των αυξημένων απουσιών από τα κρούσματα του ιού την νέας γρίπης Η1Ν1.
Το περασμένο καλοκαίρι, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της είχε τονίσει ότι: "Είναι ντροπή για τη χώρα στο τέλος της σχολικής χρονιάς να προσκομίζονται αυτά τα καταφανώς πλαστά δικαιολογητικά και να ξέρει από τα 17 και τα 18 του χρόνια το κάθε παιδί ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να πάρει πλαστά έγγραφα και χαρτιά που θα τα υπογράφει ιατρός, τα προσκομίζει ο γονιός και τα αποδέχεται ο καθηγητής".
Και συνέχισε: "το φαινόμενο που ζει και βασιλεύει από αρχαιοτάτων χρόνων διογκώνεται στη Γ’ Λυκείου, εκεί όπου οι μαθητές με την ανοχή των γονέων φεύγουν από τις τάξεις ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έξι στους δέκα μαθητές ξεπερνούν τις 50 απουσίες τον χρόνο.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, το 41% των αγοριών και το 31% των κοριτσιών δηλώνουν ότι κάνουν σκασιαρχείο από το σχολείο περισσότερες από δύο φορές το τρίμηνο.
Όσο για τους λόγους που επικαλούνται είναι ότι βαριούνται το σχολείο, ότι προτιμούν να πάνε μια βόλτα με την παρέα τους, να γλιτώσουν κάποιο διαγώνισμα ή να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις.
Μάλιστα σε έρευνα που ανακοινώθηκε πριν από μερικά χρόνια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αναφέρθηκε ότι τα παιδιά που υποφέρουν από κατάθλιψη κάνουν συχνότερα κοπάνες.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...