Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ζήλεια μου: μήπως φταίει το Χάπι;

Βρε λες να φταίει το Χάπι για τη ζήλεια σου;
Μήπως τελευταία ξυπνά όλο και περισσότερο μέσα σου το πράσινο ανθρωπάκι της ζήλειας; Μήπως σε έχει κυριεύσει μια τάση κτητικότητας απέναντι στον καψερό τον αγαπημένο σου; Κι όμως, δεν φταις εσύ! Το αντισυλληπτικό χάπι που ξεκίνησες να παίρνεις πρόσφατα, αυτό φταίει.
Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πως οι ορμόνες του σεξ (τα οιστρογόνα) που υπάρχουν στο Χάπι κάνουν τη γυναίκα πιο κτητική ενώ ταυτόχρονα αισθάνεται να απειλείται και αμφισβητεί την πίστη του συντρόφου της.
Ειδικά, εκείνες οι γυναίκες που παίρνουν το Χάπι με υψηλή συγκέντρωση οιστρογόνων, μπορεί να δουν τον εαυτό τους να έχει παράλογες υποψίες έναντι του συντρόφου τους και να βάζουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη σχέση τους.
Τα ευρήματα αυτά, έρχονται να συμπληρώσουν το κατάλογο των παρενεργειών του Χαπιού στην συναισθηματική νοημοσύνη των γυναικών ενώ η έρευνα είχε ως δείγμα 3,5 εκατομμύρια Βρετανίδες, των ¼ των οποίων ήταν ηλικίας 16 ως 49 ετών.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Όπως φαίνεται, η λήψη του Χαπιού επηρεάζει και το γούστο των γυναικών στην επιλογή άντρα.
Το πείραμα:
Ο δρ Κρεγκ Ρόμπερτς του πανεπιστημίου Στέρλινγκ δούλεψε με ολλανδούς ψυχολόγους και απευθύνθηκε σε 275 γυναίκες κάνοντάς τους μια σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν την εμπιστοσύνη στο σύντροφό τους. Η θεματολογία των ερωτήσεων κάλυπτε ζητήματα όπως το πως νιώθουν όταν ο σύντροφός τους φλερτάρει με άλλες γυναίκες, αν ανησυχούν μήπως ο αγαπημένος τους τις παρατήσει για κάποια άλλη και γενικά πόσο κτητικές είναι με το έτερον τους ήμισυ.
Οι γυναίκες (όλες ηλικίας 17 έως 35 ετών) έπαιρναν το Χάπι (που περιείχε τόσο οιστρογόνα όσο και προγεστερόνη) σε διάφορες μορφές του, για διάστημα όχι μικρότερο των 3 μηνών.
Συγκρίνοντας την μάρκα του Χαπιού, με τις απαντήσεις των γυναικών, διαπίστωσαν μια εμφανή διαφορά ανάμεσα σε εκείνες που έπαιρναν πιο ελαφριά μορφή αντισυλληπτικών και στις υπόλοιπες. Όσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση οιστρογόνων στο Χάπι, τόσο πιο ζηλιάρες ήταν και οι γυναίκες που το λάμβαναν. Η προγεστερόνη πάντως δεν φάνηκε να επηρεάζει τη ζήλεια των γυναικών όπως συμβαίνει με τα οιστρογόνα.
Οι ερευνητές, σε συμπεράσματα που δημοσίευσαν στο "Journal Personality and Individual Differences" τονίζουν πως τις μεγαλύτερες παρενέργειες σε συναισθηματικό επίπεδο, γνωρίζουν οι γυναίκες που λαμβάνουν Χαπι το οποίο έχει υψηλότατες συγκεντρώσεις οιστρογόνων και φέρει στην ετικέτα του το συστατικό αιθινυλοιστραδιολη. Αυτές οι γυναίκες δεν μπορούσαν να κρατήσουν δεσμό για μεγάλο διάστημα.
Σε προηγούμενη έρευνα, είχε υποστηριχθεί, πως η λήψη Χαπιού αλλοιώνει την αίσθηση της όσφρησης που μπορεί να οδηγήσει τις γυναίκες στην επιλογή λάθος συντρόφου. Επιπλέον, άλλες έρευνες έχουν υποστηρίξει πως το Χάπι κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στην επιλογή πιο θηλυπρεπών ανδρών.
Πάντως, παρά τα αρνητικά του, πρόσφατα (σε έρευνα που δημοσίευσε το "Journal Brain Research") η λήψη του αντισυλληπτικού συνδέθηκε με την ανάπτυξη της ευφυίας, των επικοινωνιακών δυνατοτήτων και της λειτουργίας της μνήμης των γυναικών. 

womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...