Στις δηλώσεις Παπανδρέου και όχι σε εκμυστηρεύσεις σε ιδιωτική συνομιλία αναφερόταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν μίλησε για πρωθυπουργό που του είπε "κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα". Αυτό προκύπτει μετά από διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπός του. Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είχε υπαινιχθεί ότι πρόκειται για τον Κώστα Καραμανλή.
Εξηγήσεις για την περίφημη δήλωση Γιούνκερ έδωσε εκπρόσωπός του Γκι Σιουλέρ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δεν αναφερόταν σε προσωπική συνομιλία με Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά στις... δημόσιες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι η Ελλάδα είχε ένα σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς τη στιγμή που είχαμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της κρίσης των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, δηλαδή το 2009".
Σύμφωνα με την ανταπόκριση της δημοσιογράφου Λάρα Μάρλοου των Irish Times, η οποία παρακολούθησε την συνέντευξη Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου: "Τρία ή τέσσερα χρόνια πριν, γνώριζα ότι ένα από τα κύρια ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά. Τώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει "Κυβερνώ μια χώρα διεφθαρμένη".
Στην Ελλάδα προκλήθηκε μεγάλη πολιτική κόντρα, καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκμυστηρευθεί στον κ. Γιούνκερ ότι "κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα".
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε υπονοήσει ότι επρόκειτο για τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, συνεργάτες του οποίου αντέδρασαν έντονα. Σε άμεση διάψευση είχε προχωρήσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Τώρα αποδεικνύεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόταν στις γνωστές δηλώσεις του νυν πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Οι διευκρινίσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που δια του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.
«Οι εξομολογήσεις του κ. Γιούνκερ, δείχνουν τη μεγάλη ζημιά που έκαναν στην Ελλάδα, οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί “διεφθαρμένης χώρας”, τινάζοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού - δηλαδή τα spreads - και ανοίγοντας το δρόμο για να μπούμε στο Μνημόνιο και στην τριμερή επιτήρηση.
Από την άλλη πλευρά, δημιουργείται μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έσπευσε να υπαινιχθεί ότι επρόκειτο για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.
Αναρωτιόμαστε: Με την ίδια ελαφρότητα και την ίδια επικίνδυνη ανευθυνότητα, χειρίζεται και τα οικονομικά της χώρας, ο υπουργός των Οικονομικών;» αναφέρει σε δήλωσή του ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Δήλωση για το θέμα έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη.
"Ξέρω ότι ο κ.Παπανδρέου όταν πήγε στο εξωτερικό το έκανε τούμπανο, δηλαδή δεν υπήρχε μια δήλωση του Παπανδρέου, η οποία να μην έλεγε, ότι η χώρα μου είναι διεφθαρμένη, ότι κοροϊδεύαμε τον κόσμο με τα στοιχεία, σε σημείο που εμένα, ως πολίτη αλλά και ως πολιτικό, ο οποίος έδινα μάχη για τη χώρα μου, όλη μου τη ζωή και πάντα τα τελευταία τριάμισι χρόνια καθόμουν πίσω από τη σημαία, μου προκαλούσε σοκ. Και λέω, εντάξει, υπάρχει ένα όριο, στο οποίο μπορείς να προχωρήσεις στο αυτομαστίγωμα και να ξεφτιλίζεις τη χώρα σου όταν είσαι πρωθυπουργός" είπε η κα Μπακογιάννη.
Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο
Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου