Ολες μας επιθυμούμε ένα όμορφο και υγιές σώμα, να νιώθουμε δηλαδή ικανοποιημένες με τον εαυτό μας και την εικόνα μας. Ομως η θεμιτή προσπάθεια να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και κομψό με άθληση και προσεγμένη διατροφή σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγει σε μανία να το μετατρέψουμε σε κάτι που δεν είναι, χρησιμοποιώντας χάπια και ακραίες δίαιτες με απρόβλεπτες συνέπειες. Αποτέλεσμα; Το φαινόμενο της ψυχογενούς ανορεξίας, που μαζί με τη βουλιμία είναι διαταραχές με ιδιαίτερη «άνθηση» την τελευταία εικοσιπενταετία.
Η υψηλή αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με έρευνες, μας βοηθά να μάθουμε να αποδεχόμαστε το σώμα μας και να αντλούμε ικανοποίηση από αυτό. Ετσι πετυχαίνουμε να αντιστεκόμαστε στο... άγχος που προκαλούν τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς με τα οποία όλες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Γιατί όμως οι γυναίκες συνδέουν την αυτοεκτίμησή τους με το σώμα τους; Γιατί επενδύουν τόσο στη σωματική εικόνα τους;
Η ψυχολόγος, διδάκτωρ ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Εύα Σαλαμινίου, την οποία συναντήσαμε στο Κέντρο Ημέρας της ΜΚΟ ΑΝΑΣΑ* μας μίλησε για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής που μας κάνουν να μην αγαπάμε το σώμα μας. «Δεν είναι απλώς ένα ζήτημα συμπεριφοράς και μόνο. Είναι ένα πολύ βαθύτερο άθροισμα προβλημάτων και δυσκολιών που βιώνουν οι πάσχοντες. Το άτομο δεν έχει μισήσει μόνο το σώμα του αλλά έχει μια μεγάλη δυσκολία με τον εαυτό του. Πολύ συχνά βλέπουμε ότι οι πάσχοντες από ανορεξία ή βουλιμία έχουν αυτό που λέμε τελειομανία ή τελειοθηρία και ζητάνε υπερβολικά πολλά από τον εαυτό τους προκειμένου να είναι ικανοποιημένοι. Ενα πολύ απλό παράδειγμα είναι το έφηβο κορίτσι που ικανοποιείται μόνο με το είκοσι στο σχολείο και γι’ αυτό το 19 ή το 18 δεν είναι αρκετό αφού, αν δεν πάρει άριστα, αισθάνεται ότι απέτυχε. Στα άτομα που έχουν μάθει να υπερεπενδύουν στη σωματική εικόνα τους, η απόκλιση από την ιδανική εικόνα σώματος μπορεί να δημιουργήσει χαμηλή αυτοεκτίμηση και διαταραγμένες συμπεριφορές διατροφής» επισημαίνει η κ. Σαλαμινίου.
Ενα το πάθος, πολλοί οι παράγοντες
Ομως ποια είναι τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν το άτομο σε αυτήν την κατάσταση; Οπως μας εξηγεί η κ. Σαλαμινίου πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Οι αιτίες για την εκδήλωση των διαταραχών πρόσληψης τροφής είναι αρκετά σύνθετες και απορρέουν από έναν συνδυασμό μακρόχρονων συμπεριφορικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών, διαπροσωπικών και κοινωνικών παραγόντων. Κάποιες από τις αιτίες για την εμφάνισή τους είναι:
- Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.
- Η αρνητική αξιολόγηση του εαυτού και του σώματός μας.
- Η μίμηση νέων σωματικών προτύπων (μοντέλων, επωνύμων, κοινωνικών στερεοτύπων κ.ά.).
- Τα συναισθηματικά συμπλέγματα και οι δυσκολίες κοινωνικοποίησης.
- Κάποια δυσάρεστα γεγονότα.
- Γενετικοί παράγοντες και κληρονομικότητα.
- Η ανάγκη για έλεγχο του κοντινού περιβάλλοντος οδηγεί συχνά στην εμφάνιση διαταραχών πρόσληψης τροφής.
Αρα το περιβάλλον είναι το τελευταίο που συμβάλλει στο πρόβλημα.
Πρέπει να τονίσουμε ότι όπως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι και το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και μοναδικό. Τα άτομα που υποφέρουν από κάποια διατροφική διαταραχή πρέπει να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους για αυτό που είναι και να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις από αυτό. Οπως μια κοντή κοπέλα δεν μπορεί να γίνει ψηλή, έτσι και μια κοπέλα με μεσογειακό σωματότυπο δεν μπορεί να αποκτήσει το σώμα μιας κοπέλας από τις σκανδιναβικές χώρες. Τέλος, κανείς πρέπει να μάθει να θρέφει το σώμα του όχι μόνο με τροφή αλλά και με συναισθήματα.
Πρέπει να τονίσουμε ότι όπως ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι και το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και μοναδικό. Τα άτομα που υποφέρουν από κάποια διατροφική διαταραχή πρέπει να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους για αυτό που είναι και να έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις από αυτό. Οπως μια κοντή κοπέλα δεν μπορεί να γίνει ψηλή, έτσι και μια κοπέλα με μεσογειακό σωματότυπο δεν μπορεί να αποκτήσει το σώμα μιας κοπέλας από τις σκανδιναβικές χώρες. Τέλος, κανείς πρέπει να μάθει να θρέφει το σώμα του όχι μόνο με τροφή αλλά και με συναισθήματα.
Νικήτρια και κούκλα!
Η Ζέτα Δούκα είναι πρόεδρος της ΜΚΟ ΑΝΑΣΑ και ήταν η πρώτη που τόλμησε να παραδεχθεί δημόσια ότι έπασχε από ψυχογενή ανορεξία. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ήταν δεκαπέντε ετών και συνεχίστηκε για τα επόμενα δέκα χρόνια. Είχε φτάσει μάλιστα να ζυγίζει μόλις 40 κιλά!
Η ηθοποιός εξομολογείται ότι από παιδί βίωνε συμπτώματα κατάθλιψης: «Ηταν λες κι έφευγα από το σώμα μου, έμπαινα σε γυάλα και άκουγα θορύβους γύρω - γύρω. Αυτό διαρκούσε πολύ, ίσως και δεκαπέντε λεπτά. Δεν το προκαλούσα εγώ. Την κατάθλιψη δεν την προκαλεί κανείς στον εαυτό του. Ετσι το ένα έφερε το άλλο. Οι διατροφικές διαταραχές είναι πολυσύνθετες αρρώστιες. Δεν μπορείς να πεις με ακρίβεια τι φταίει. Το σίγουρο είναι ότι χρησιμοποιώντας την ψυχοθεραπεία μπορεί κάποιος να το αντιμετωπίσει». Το πρόβλημα όμως δεν την πτόησε και το ξεπέρασε. Σήμερα όχι μόνο είναι απολύτως καλά, αλλά προσπαθεί να βοηθήσει και άλλες κοπέλες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Η Μάρα και η διατροφή της
Μάρα Δαρμουσλή, ακόμη ένα λαμπερό πρόσωπο της ελληνικής showbiz που παραδέχθηκε δημόσια πως έπασχε όχι μόνο από νευρική ανορεξία αλλά και από βουλιμία: «Είχα φτάσει 47 κιλά με 1,74 μ. ύψος. Δεν δούλευα, ποιος να με προσλάβει; Το χειρότερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι όταν κάνεις κακό στον εαυτό σου, έχεις πλήρη επίγνωση. Δεν έχεις επίγνωση για το πότε χάνεις τον έλεγχο. Το πιο τραγικό ήταν ότι έπασχα και από βουλιμία και δεν το ήξερα. Μέσα από τη συνδρομή μου στην ΑΝΑΣΑ, της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος, έμαθα ότι έπασχα από βουλιμία για πάρα πολλά χρόνια. Η ανορεξία είναι κάτι οφθαλμοφανές, η βουλιμία είναι η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία είναι πιο επικίνδυνη και ύπουλη, γιατί δεν φαίνεται. Σήμερα αγαπάω τον εαυτό μου και τον σέβομαι. Θέλω να είμαι καλή απέξω, για να είμαι καλή και μέσα. Μου φτιάχνει τη διάθεση. Την τελειομανία την πολεμάω, γιατί με πήγε σε άλλα μονοπάτια που ήταν επικίνδυνα και σκοτεινά».
Η διατροφή της, την οποία τώρα πλέον ακολουθεί πιστά και τη βοηθάει να διατηρεί το σώμα της σε άψογη φόρμα, είναι η εξής:
Πρωινό
- Ομελέτα (χωρίς ελαιόλαδο) με τυρί με χαμηλά λιπαρά ή φέτα συνδυασμένη με σπανάκι ή
- Δημητριακά ολικής αλέσεως ή βρόμη, ξηροί καρποί και μέλι.
Δεκατιανό
Φρούτο ή χυμός.
Μεσημεριανό
Μία κανονική μερίδα φαγητού και πάντα μία ολόκληρη μερίδα σαλάτα. Λατρεύει τη μεσογειακή και την ινδική κουζίνα. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά: «Δεν τρώω απλώς σαν βασιλιάς, αλλά σαν αυτοκράτορας». Ενδεικτικά:
- Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα ή
- Κοτόπουλο με σος λεμονιού χωρίς λάδι
- Και φυσικά σαλάτα με λαχανικά εποχής.
Βραδινό
Προτιμά κάτι πιο ελαφρύ όπως μια σαλάτα.
ΒΕAUTY TIPS
- Ενα αφέψημα με λίγο μέλι που αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα ή λίγη γύρη που ανοίγει την όρεξη βοηθούν στην καταπολέμηση της ψυχογενούς ανορεξίας.
- Ενας διαιτολόγος θα καταρτίσει εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ατόμου. Θα προσπαθήσει να αλλάξει την αντίληψη του ατόμου για την τροφή, έτσι ώστε να επιλέγει τροφές που του αρέσουν και όχι όσες έχουν λίγες θερμίδες.
* Η επιστημονική ομάδα της ΜΚΟ ΑΝΑΣΑ, της εταιρείας που δημιουργήθηκε για την ενημέρωση και την υποστήριξη όσων πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής, αποτελείται από ψυχίατρο, ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, διατροφολόγο και γενικό ιατρό.
ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ - ΚΟΛΙΟΤΑΣΗ
blogotsarka.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου