Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Αϋπνίες; Πώς θα τις καταπολεμήσεις

Στριφογυρίζεις στο κρεβάτι, αλλά ο ύπνος δεν λέει να σε πιάσει! Πάλι η ώρα πήγε 3.00 και το μάτι ορθάνοιχτο...μήπως υποφέρεις από αϋπνίες; Δεν είσαι η μόνη εκεί έξω που ταλαιπωρείσαι. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 90% των ανθρώπων θα παρουσιάσει στην ζωή του, τουλάχιστον ένα επεισόδιο ανεπαρκούς ύπνου.

"Με τον όρο αϋπνία χαρακτηρίζεται ιατρικώς η έλλειψη επαρκούς ύπνου. Η αϋπνία εκδηλώνεται με δυσχέρεια επέλευσης του ύπνου, με νυχτερινές αφυπνίσεις, με πολύ πρωινή αφύπνιση, είτε με φαινόμενα ποιοτικώς ανεπαρκούς ύπνου παρά την φυσιολογική ποσοτικώς διάρκειά του (π.χ. υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, κόπωση)" εξηγεί η Αναστασία Μοσχοβάκη.

ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ...ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ

Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση πως ο χρόνος που αφιερώνουμε στην ξεκούραση μας είναι αρκετός, ενώ δεν είναι. Όλοι μας έχουμε ένα ρολόι που δουλεύει 24 ώρες και ρυθμίζει την ώρα που ξυπνάμε και κοιμόμαστε. Κι ενώ η Κορτισόλη είναι η ορμόνη που θα σημάνει την σάλπιγγα για να ξυπνήσει ο οργανισμός σου, η μελατονίνη αντίστοιχα είναι ο παράγοντας που σε “ρίχνει αναίσθητο” τα βράδια.

Ο ύπνος είναι προσωπική υπόθεση...
Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του λογισμικό, τουτέστιν χρειάζεται περισσότερο ή ίσως και λιγότερο χρόνο για να “φορτίσει τις μπαταρίες του”. "Τα νευροβιολογικά συστήματα που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του κύκλου ύπνου εγρήγορσης και την καλή ποιότητα του ύπνου είναι σύνθετα και εξαιρετικά ευαίσθητα σε μία ποικιλία από παράγοντες όπως ορμόνες, φάρμακα, άγχος, οργανικές διαταραχές" επισημαίνει η Αναστασία Μοσχοβάκη. 

Κάνε το τεστ και δες πόσες ώρες ύπνου έχεις ανάγκη!
Μην προσπαθήσεις βέβαια να χρησιμοποιήσεις κάτι τέτοιο σαν δικαιολογία για την αργοπορία σου στη δουλειά. Ο καλύτερος τρόπος να καθορίσεις το ατομικό χρόνο ύπνου που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου, είναι να αφήσεις το σώμα σου να μιλήσει. Φρόντισε να δεις πόσες ώρες κοιμάσαι όταν βρίσκεσαι σε διακοπές, δηλαδή όταν δεν έχεις ανάγκη το ξυπνητήρι. Μια άλλη λύση είναι να δοκιμάσεις να κοιμηθείς 7-8 ώρες την νύχτα, χρόνο που αποτελεί τον τον μέσο όρο ύπνου που χρειάζεται ένας ενήλικας και να δεις πως αισθάνεσαι.

Φτιάξε το ιδανικό δωμάτιο για να γίνεις σε αυτό η... ωραία κοιμωμένη!

"Όλες οι αϋπνίες μπορεί να επιδεινωθούν ή να διαιωνιστούν από συμπεριφορές που δεν βοηθούν στην επέλευση και διατήρηση του ύπνου ή από περιβάλλον υπνοδωματίου που δεν συμβάλλει στον ύπνο" εξηγεί η κα. Μοσχοβάκη.
 
Αφού λοιπόν μάθεις πόσο και πότε πρέπει να κοιμάσαι, είναι καιρός να διαμορφώσεις και το κατάλληλο περιβάλλον. Ένα φιλικό προς τον ύπνο περιβάλλον είναι, καλά το μαντεύεις, σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό. Η μαγική θερμοκρασία ύπνου είναι γύρω στους 20 °C. "Ο θόρυβος, το φως, τα μεγάλα γεύματα, η επίπονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα πριν τον ύπνο, τα "βαριά" γεύματα, ο καφές, οι ακραίες θερμοκρασίες στα σωματικά λουτρά είναι παράγοντες που πρέπει να αποφεύγονται πριν τον ύπνο" εξηγεί η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

Φρόντισε να μην αλλάζεις ριζικά το καθημερινό σου πρόγραμμα.
Αν δεν έχεις σταθερό πρόγραμμα ύπνου, τότε ενδέχεται ο ογρανισμός να απορρυθμιστεί και να μην μπορείς να κοιμηθείς. "Η αναστροφή των βιολογικών ρυθμών ( π.χ. εργασία κατά την νύχτα), η υπερβολική λήψη καφέ και αλκοόλ είναι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν αϋπνία" παρατηρεί η κα. Μοσχοβάκη. 
 
Η διαδικασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πάρε μισή ώρα για να προετοιμαστείς πριν κοιμηθείς.
- Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο
- Γράψε σε μια λίστα τις υποχρεώσεις σου, για να τις βγάλεις από το μυαλό σου
- Χαμήλωσε τα φώτα και πάρε μερικές βαθιές ανάσες και
- Kλείσε επιτέλους τηλεόραση, pc και κινητό τηλέφωνο. Σκέψου ότι βρίσκεσαι σε διαδικασία “προσγείωσης” και οι ηλεκτρονικές συσκευές απαγορεύονται. Το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές θα σε αποσυντονίσει και θα διαταράξει τον ύπνο σου.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΥΠΝΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ;

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν ο ύπνος είναι δύσκολη υπόθεση και πρέπει να του δίνεις την δέουσα προσοχή. Παρόλα αυτά ενδέχεται η αϋπνία να οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια! "Η αϋπνία μπορεί λοιπόν να πυροδοτείται από μία περιστασιακή απορρύθμιση των συστημάτων αυτών (π.χ. Stress), ή από μία πιο μόνιμη απορρύθμιση (π.χ. από χρόνιο οργανικό νόσημα που δεν έχει εντοπιστεί ή δεν θεραπεύεται σωστά)" τονίζει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. 

Οργανικά νοσήματα που προκαλούν επίμονες αϋπνίες είναι εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακαγγειακές ασθένεις, πεπτικές διαταραχές, αναπνευστικές νόσοι, ορμονικές διαταραχές, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα.

Η εμμηνόπαυση αρκετές φορές προκαλεί ορμονικές διαταραχές που με την σειρά τους ευθύνονται για τις διαταραχές ύπνου. Όταν η αϋπνία είναι επίμονη πρέπει πάντα να γίνεται σοβαρή ιατρική μελέτη που αποκλείει ή εντοπίζει οργανικά σύνδρομα.
 Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία της Παθολόγου Αναστασίας Μοσχοβάκη

tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...