Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Το "τσιμπολόγημα" μέσα στη νύχτα κάνει πολύ κακό στα δόντια.


Όσες και όσοι σηκώνονται πεινασμένοι μέσα στη νύχτα και τρώνε, μπορούν να προξενήσουν σοβαρή ζημιά στα δόντια τους, ακόμα και να τα χάσουν.

 
Και αυτό άσχετα με το τι ακριβώς τρώτε. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μια δανική επιστημονική έρευνα.
 
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σε έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό για θέματα διατροφής "Eating Behaviours", σε συνεργασία με αμερικανούς συναδέλφους τους, σύμφωνα με το BBC, αποδίδουν τη ζημιά στα δόντια στις αλλαγές στη ροή του σάλιου, το οποίο τείνει να ξηραίνεται τη νύχτα. Όπως αναφέρουν, χρειάζεται αρκετό σάλιο για να απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών κι αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα την μέρα, αλλά όχι τη νύχτα.
 
Η έρευνα, που διήρκεσε επί έξι χρόνια, μελέτησε τις περιπτώσεις άνω των 2.200 ατόμων, εκ των οποίων το 8% δήλωσαν ότι έτρωγαν συστηματικά μέσα στη νύχτα. Υπολογίστηκε ότι αυτά τα άτομα κατανάλωναν περισσότερο από το ένα τέταρτο της ημερήσιας λήψης θερμίδων αφού είχαν φάει το επίσημο βραδινό φαγητό τους ή ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα και …τσιμπολογούσαν υπό το σεληνόφως.
 
Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση τροφής τη νύχτα, όταν το στόμα είναι πιο ξερό λόγω των μεταβολών στο σάλιο, σημαίνει ότι περισσότερο φαγητό παραμένει στα δόντια και για πιο πολύ χρόνο, με συνέπεια να προκαλείται μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια, ειδικά αν τα νυχτερινά φαγητά έχουν ζάχαρη ή οξέα (π.χ. από αναψυκτικά).
 
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τελικά, μετά την εξαετία, οι "νυχτερινοί τύποι" είχαν πληρώσει το "τίμημα", καθώς είχαν χάσει περισσότερα δόντια σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους με πιο φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...