Τριάντα δύο χρόνια μετά τη γέννηση της Λουίζ Μπράουν, του πρώτου παιδιού που γεννήθηκε με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην Αγγλία, νέες, αποτελεσματικές τεχνικές διευρύνουν τις δυνατότητες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και της αναγεννητικής ιατρικής.
Η in-vitro ωρίμανση ωαρίων απαλλάσσει τη γυναίκα από την ορμονική θεραπεία. Καθώς δεν χορηγούνται γοναδοτροπίνες, αποφεύγονται οι παρενέργειες όπως το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Τα ωάρια συλλέγονται ανώριμα και αφού ωριμάσουν στο εργαστήριο για 24 με 48 ώρες, γονιμοποιούνται και τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας, ή καταψύχονται αγονιμοποίητα με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε γυναίκες που κινδυνεύουν να χάσουν πρόωρα τη γονιμότητά τους (π.χ. λόγω χημειοθεραπείας, πρόωρης εμμηνόπαυσης ή έλλειψης συντρόφου).
Κατάψυξη ωαρίων με υαλοποίηση
Μια από τις πιο επαναστατικές μεθόδους που εφαρμόζει πλέον η σύγχρονη επιστήμη είναι η ταχεία κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων. Μετά την υαλοποίηση, τα ωάρια και τα έμβρυα φυλάσσονται σε δοχεία υγρού αζώτου μέχρι τη στιγμή που θα αποψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν.
Προεμφυτευτική διάγνωση
Οι νέες τεχνικές μοριακής και κυτταρικής γενετικής δίνουν τη δυνατότητα στα ζευγάρια να αποκτήσουν υγιή παιδιά χωρίς γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η τεχνική της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης, που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση, ανιχνεύει γενετικά νοσήματα του εμβρύου πριν αυτό μεταφερθεί στη μήτρα. Η τεχνική PGD/PGS περιλαμβάνει τη βιοψία εμβρύων που βρίσκονται στο στάδιο των 6-10 κυττάρων. Ανάλογα με το είδος της διάγνωσης που απαιτείται, εφαρμόζεται η αντίστοιχη τεχνική, δηλαδή PCR για γονιδιακές μεταλλάξεις ή FISH για χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Μετά την ανάλυση, μόνο τα φυσιολογικά έμβρυα επιλέγονται για μεταφορά στη μήτρα, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό επιτυχίας.
Γενετική τυποποίηση
Η τυποποίηση εμβρύου επιτρέπει στους γονείς να συλλάβουν ένα παιδί ικανό να δώσει ιστοσυμβατά γενεαλογικά κύτταρα που θα σώσουν τη ζωή κάποιου συγγενικού προσώπου που νοσεί. Τα γενεαλογικά κύτταρα αποκτούνται από τον ομφάλιο λώρο τη στιγμή της γέννησης και στη συνέχεια μεταφέρονται σε συγγενικό πρόσωπο μετά την επεξεργασία. Αυτή η προσέγγιση έχει χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει παιδιά που πάσχουν από διαφορές μορφές κληρονομικής αναιμίας καθώς και από λευχαιμία.
Metabolomics
Αυτή η μέθοδος αναλύει το καλλιεργητικό υλικό των εμβρύων, αξιολογεί την αναπτυξιακή δυνατότητά τους και αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας στην ivf. Ετσι μειώνεται ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται στη μήτρα, καθώς και το ενδεχόμενο μιας πολύδυμης κύησης.
Βλαστικά κύτταρα
Τα βλαστικά κύτταρα των εμβρύων στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους (5-6 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση) είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού. Πρόκειται για αρχέγονα πολυδύναμα κύτταρα, που μπορούν να διαχωρίζονται και να ανανεώνονται για αρκετό διάστημα μέχρι να διαφοροποιηθούν σε πολύτιμους κυτταρικούς τύπους, όπως κύτταρα καρδιακού μυός ή νευρικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να καταψυχθούν και να χρησιμοποιηθούν για κυτταρικές θεραπείες ή μεταμοσχεύσεις οργάνων που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο.
Πηγή : Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου