Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Τι προβλέπει η πολιτική επιστράτευση

Η απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να κηρύξει πολιτική επιστράτευση κατά των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως, προκάλεσε τη σφοδρότατη αντίδραση των απεργών, που αντιμετωπίζουν πλέον –εάν και εφόσον ενεργοποιηθεί- ακόμη και σοβαρές ποινικές κυρώσεις.


Τι είναι όμως η πολιτική επιστράτευση, που, επί της ουσίας, δεν είναι πρακτική που εφαρμόζεται συχνά στην ελληνική επικράτεια, καθώς θεωρείται ύστατο μέτρο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης;

Η πολιτική επιστράτευση, είναι η συνταγματική προσταγή και ενεργοποιείται σε «αιφνίδια κατάσταση η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», σύμφωνα με το σχετικό νόμο.

Η διαδικασία τίθεται σε εφαρμογή με απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος κηρύσσει μερική ή γενική πολιτική κινητοποίηση με την οποία εξουσιοδοτούνται απευθείας οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς των περιφερειών ή οι νομάρχες, ώστε να προβούν στις σχετικές διαδικασίες.

Τα Φύλλα Επίταξης Προσωπικών Υπηρεσιών, που εκδίδουν άμεσα οι τοπικές αστυνομικές, λιμενικές ή πυροσβεστικές αρχές, επιδίδονται από αυτές, από τη Δημοτική Αστυνομία, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου ή των ΝΠΔΔ και σε περίπτωση απουσίας του προσώπου στο οποίο απευθύνεται το κάθε Φύλλο, θυροκολλείται.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του ή άρνηση εκτέλεσης της εντολής, ο υπόχρεος τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.

Από την επίταξη απαλλάσσονται μόνον πρόσωπα που έχουν σωματική ή πνευματική αναπηρία ή άλλους λόγους υγείας, εφόσον πιστοποιούνται με γνωμάτευση δημοσίου νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...