Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ο Νέλσον Μαντέλα ενώνει μέσω... ράγκμπι

Η ικανότητα του Κλιντ Ιστγουντ να μετατρέπει ένα «μικρό» περιστατικό σε θέμα παγκόσμιας απήχησης είναι δεδομένη και έχει φανεί σε αρκετές ταινίες του, με κορυφαίο παράδειγμα το «Gran Τorino». Στον «Ανίκητο» («Ιnvictus», ΗΠΑ, 2009) τον απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο ο νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα σκέφτηκε να ενώσει τους μαύρους με τους λευκούς της Νότιας Αφρικής, όταν ανέλαβε την εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Παρά την πολύχρονη ταλαιπωρία του στη φυλακή επί απαρτχάιντ, ο ευφυής Μαντέλα- ο οποίος εδώ έχει τη μορφή του θησαυρού της αμερικανικής υποκριτικής που λέγεται Μόργκαν Φρίμαν - δεν πίστεψε ποτέ στη «μικρόψυχη εκδίκηση». Πίστεψε στη γέννηση ενός έθνους και σκέφτηκε ότι ένα καλό «εργαλείο» για να πετύχει τη «φυλετική ενοποίηση» θα μπορούσε να γίνει το ράγκμπι. Με όπλο του έναν στίχο από το αγαπημένο του ποίημα, το «Ιnvictus», έδωσε απόλυτη εξουσία στον αρχηγό της παρηκμασμένης Εθνικής Φρανσουά Πιενάαρ ( Ματ Ντέιμον ) και σιγά σιγά τόνωσε το ηθικό του λαού προσφέροντάς του ελπίδα και όραμα. Ο Ιστγουντ επεξεργάζεται με αργούς ρυθμούς την ιστορία του ζητώντας από τον θεατή υπομονή. Οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, ο χειρισμός της σχέσης ανάμεσα στους λευκούς και στους μαύρους σεκιούριτι του Μαντέλα, οι οποίοι από μισητοί εχθροί γίνονται σταδιακά φίλοι, έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Σε γενικές γραμμές ο «Ανίκητος» δεν είναι η ταινία για την οποία θα θυμόμαστε στο μέλλον τον σπουδαίο δημιουργό της (κάποια σημεία της, όπως οι αγώνες στο τέλος, χρειάζονταν επέμβαση στο μοντάζ). Είναι όμως έντιμη, ευθεία και όπως πάντα με τη σκηνοθετική απλότητα του Ιστγουντ.

η Οι βάσεις του σεναρίου στον «Ανίκητο» βρίσκονται στο μυθιστόρημα του δημοσιογράφου Τζον Κάρλιν «Ρlaying the enemy: Νelson Μandela and the game that made a nation», το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πασχαλίδης με τίτλο «Ανίκητος».

η Το ποίημα «Ιnvictus» («μη κατακτημένος» στα λατινικά), που ενέπνευσε τον Μαντέλα στη φυλακή, γράφτηκε το 1870 από τον Γουίλιαμ Ερνεστ Χένλεϊ ενώ βρισκόταν σε νοσοκομείο του Εδιμβούργου αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της απώλειας και τoυ δεύτερου ποδιού του.





πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Thn eida k einai pragmatika polu kalh!!! Se euxaristw iakove!!!!

Hotboy88

Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων: Δεν υπάρχει θέμα με τη Φυσική. Λογικό κάποια θέματα να έχουν προδημοσιευτεί στο διαδίκτυο

Διαβάστε την ανακοίνωση της Κεντρικής επιτροπής εξετάσεων μετά το θέμα που προέκυψε με το θέμα της Φυσικής Φυσική στις πανελλήνιες εξετά...